Børne- og Skoleudvalget - Referat
Dato: 10. september 2013
Lokale: Lokale 219, Brøndeslev Rådhus
Tidspunkt: Kl. 13:00
Indholdsfortegnelse
1. Fraværende
Resume
Beslutning
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Til toppen
2. Bemærkninger/ændringer til dagsordenen
Resume
Sagsfremstilling
Bemærkninger/ændringer til dagsordenen.
Beslutning
Ingen.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Til toppen
3. Forberedelse af folkeskolereform i Brønderslev Kommune
Resume
Sagsforløb: BS/BY
Børne- og Skoleudvalget skal tage stilling til
forslag til inddragelsesproces vedrørende forberedelse af folkeskolereformen
nedsættelse af arbejdsgruppe med henblik på udarbejdelse af operationelle målsætninger til erstatning for de skolepolitiske målsætninger fra 2009
løbende information vedrørende procesforløbet
Endvidere ønskes en drøftelse af indholdet af en sammenhængende og mere varieret skoledag, herunder fokus på den understøttende undervisning og forpligtelsen til at samarbejde med Kulturskolen og foreningslivet.
Sagsfremstilling
Fagenheden for Børn og Kultur fremsender notat med henblik på udvalgets drøftelse af forslag til forberedelse af folkeskolereformen.
Det foreslås, at Børne- og Skoleudvalget godkender
forslag til inddragelsesproces vedrørende forberedelse af folkeskolereformenn
nedsættelse af arbejdsgruppe med henblik på udarbejdelse af operationelle målsætninger til erstatning for de skolepolitiske målsætninger fra 2009
løbende information vedrørende procesforløbet
Fagenheden ønsker endvidere, at udvalget drøfter forslag til indholdet af en sammenhængende og mere varieret skoledag, herunder fokus på den understøttende undervisning og forpligtelsen til at samarbejde med kulturskolen og foreningslivet.
Det kan endvidere oplyses, at Fagenheden indleder samarbejde med afdelingen vedrørende ejendomme og service om udarbejdelse af forslag til plan for, hvordan de enkelte skoler kan indrette fleksible læringsmiljøer og arbejdspladser for medarbejdere.
Personalemæssige konsekvenser
P.t. ingen personalemæssige konsekvenser.
Beslutning
Udvalget ønsker MED organisationen indskrevet i inddragelsesprocessen.
I forbindelse med de nyvalgte skolebestyrelser i 2014 etableres uddannelse i skolereformen.
Udvalget indstiller, at fagenheden indtil videre arbejder med implementeringen af reformen efter de opstillede økonomiske forudsætninger.
Indholdet af den understøttende undervisning fastlægges senere.
Forslag 1, 2 og 3 indstilles godkendt.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Bilag
Til toppen
4. Forslag om etablering af familiekursus - en god start som familie
Resume
Sagsforløb: BS/SS/ØK/BY
Familiekurser er en investering i fremtiden. Ved at ruste de nye børnefamilier til at håndtere deres nye livssituation, og inddrage relevante ressourcer fra hele samfundet, kan Brønderslev Kommune reducere det fremtidige udgiftsniveau på børne- og ungeområdet, og sociale ydelser.
Ved en investering på 6.451 kr. pr. familie vil der gennemsnitligt kunne spares 19.000 kr. pr. deltagende familie over en periode på 10 år. Størstedelen af denne besparelse vil være indenfor de første 5 år. Forskning viser at der allerede i år to vil være et positivt samfundsøkonomisk potentiale ved at indføre familiekurser.
Indsatsen i Brønderslev Kommune vil ske i tæt samarbejde mellem fagenhederne Børn og Kultur og Sundhed og Velfærd.
Sagsfremstilling
Et markant fald i antallet af skilsmisser. Langt færre socialt udsatte børn og unge, samt bedre udnyttelse af de offentlige budgetter. Det er nogle af de gevinster man blandt andet kender fra Holstebro Kommune ved indførelsen af familiekurser.
De samfundsøkonomiske gevinster ved familiekurser er nærmere beskrevet og analyseret i rapporten ”Samfundsøkonomisk potentiale ved indførelsen af Leksand-modellen i Danmark”. Rapporten er udarbejdet af CEBR – Centre For Economic and Business Research ved Copenhagen Business School. Rapporten undersøger det samfundsøkonomiske potentiale ved udbredelse af Leksand-modellen i Danmark.
I rapporten konkluderes der at ”Hovedscenariet resulterer i en effekt på 34.000 kr. pr. førstegangs-mor over en 10-årig periode, hvilket giver i omegnen af 1 mia. kr., hvis man multiplicerer med det anslåede, årlige antal førstegangsmødre på 30.000. Der er således tale om et betydeligt samfundsøkonomisk potentiale ved udbredelse af ”Familie med Hjerte” til en landsdækkende ordning.”
Hele den fremtidige besparelse tilfalder ikke kommunen, men i rapporten beregnes det, at den største del af effekten (19.000 kr.) tilfalder kommunen. Det sker gennem besparelser på anbringelser og forebyggende foranstaltninger, mens der også er en positiv effekt af den forøgede skattebetaling fra den private sektor samt en besparelse på udbetalinger af kontanthjælp. Effekten er i rapporten målt over en periode på 5 år for moderen, og en effekt over en periode på 10 år for barnet.
Nedenstående tabel er taget fra rapporten og viser fordelingen af det økonomiske potentiale over den periode på 10 år effekten beregnes. Det ses tydeligt at den beregnede effekt er størst de første 5 år efter familiekurset.
Familiekurser forventes at påvirke de deltagende familie på to områder: dels en forbedring af relationen mellem barn og forældre, og dels gennem en bedre relation mellem forældrene.
Forventede effekter på sociale tiltag gennem bedre relation mellem forældre og barn:
Reduktion i andel af børn, der anbringes udenfor hjemmet
Reduktion i andelen af børn, der deltager i forebyggende foranstaltninger
Forventede effekter gennem bedre relation forældrene i mellem:
Reduktion i modtaget kontanthjælp og antal dage på sygedagpenge
Reduktion i andelen på førtidspension
Reduktion i andelen med domsfældelse og/eller bøde
Reduktion i andelen udenfor arbejdsmarkedet
Reduktion i forældrenes skilsmisse-risiko
Økonomi:
Forældrekurserne erstatter ikke eksisterende aktivitet, men det er en investering i de nye familiers fremtid. På den måde forventer vi, at kunne give familierne et langt bedre afsæt, som betyder at de ikke vil kræve så mange kommunale ressourcer i mange år ud i fremtiden. Uhensigtsmæssige problemstillinger og risikoadfærd vil kunne forhindres eller spores langt tidligere.
Fagenheden Sundhed og Velfærd og Fagenheden Børn og Kultur har regnet på en model, hvor opgaven løses i fællesskab af personale fra begge fagenheder.
Dertil kommer opstartsudgifter til uddannelse og workshop på 25.000 kr.
Brønderslev Kommune har mulighed for at indgå et samarbejde med Center for Socialt Ansvar, Familieiværksætterne. Det betyder, at Brønderslev Kommune får stillet en lang række værktøjer til planlægning og implementering af familiekurser til rådighed.
Fagenhederne for Børn og Kultur og Sundhed og Velfærd foreslår at udvalget drøfter og godkender at:
Der afsættes midler svarende 992.577 kr. til drift og implementering af familiekurser.
Der nedsættes en politisk styregruppe bestående af formænd fra de respektive udvalg og direktører fra de to fagenheder
Der nedsættes en tværgående projektorganisation til at planlægge implementeringen af familiekurser
Der indgås aftale med Center for Socialt Ansvar, Familieiværksætterne om, at Brønderslev Kommune benytter deres koncept
Personalemæssige konsekvenser
Familiekurser vil betyde en ny måde at arbejde på i Sundhedsplejen og i Familieområdet. Der vil i langt højere grad være behov for at koordinere indsatsen interne i kommunen såvel som ud af kommunen. En del af arbejdet med familiekurser vil ligge uden for det kommunale personales normale arbejdstid.
Det er en forudsætning for implementeringen af familiekurser i Brønderslev Kommune, at de eksterne parter og de regionale jordemødre ønsker at indgå i samarbejdet.
Økonomi
Økonomiafdelingen har ingen bemærkninger.
Beslutning
Indstilles drøftet og oprettet i forbindelse med vedtagelsen af budget 2014.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Bilag
Til toppen
5. Beredskabsplan i forhold til viden eller mistanke om overgreb mod børn
Resume
Sagsforløb: BS/BY
Fagenheden for Børn og Kultur fremsenderforslag til beredskabsplan i forhold til viden eller mistanke om overgreb mod børn.
Byrådet skal tage stilling til forslaget til beredskabsplan.
Sagsfremstilling
Børne- og Familieafdelingen har udarbejdet beredskabsplanen, således at der for alle faggrupper, der arbejder med børn og unge, er klare og målrettede retningslinjer for håndteringen af sådanne sager.
Med virkning fra 1. oktober 2013 skal Byrådet udarbejde et beredskab til forebyggelse, tidlig opsporing og behandling af sager om overgreb mod børn og unge. Beredskabet udformes skriftlig, vedtages af Byrådet og offentliggøres.
Fagenheden for Børn og Kultur foreslår, at Byrådet godkender forslag til beredskabsplan i forhold til viden eller mistanke om overgreb mod børn.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Bilag
Til toppen
6. Revisionsberetning vedrørende årsregnskabet 2012 for Brønderslev Kommune
Resume
Sagsforløb: FL/BE/BS/SS/ØK/BY
Kommunens revisionsselskab har fremsendt revisionsberetning for årsregnskabet 2012.
Hovedkonklusionen er, at årsregnskabet giver et retvisende billede af Brønderslev Kommunes aktiver, passiver og finansielle forhold. Samtidig har revisionen dog givet bemærkninger på to områder, der skal besvares over for Tilsynsmyndigheden.
Revisionsberetningen fremsendes til Byrådets godkendelse
Sagsfremstilling
Brønderslev Kommunes revisionsselskab PwC har fremsendt revisionsberetning på baggrund af revision af årsregnskabet for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012. PwC har afgivet én samlet beretning, der både dækker det samlede årsregnskab samt de sociale, beskæftigelses- og sundhedsmæssige områder.
Revisionsselskabets konklusion på baggrund af den gennemførte revision er følgende:
"Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af Brønderslev Kommunes aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2012 samt at resultatet af Brønderslev Kommunes aktiviteter for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2012, opgjort i henhold til kommunens regnskabspraksis er i overensstemmelse med Økonomi- og Indenrigsministeriets Budget- og regnskabssystem for kommuner.
Det er ligeledes vores opfattelse, at der er etableret forretningsgange og interne kontroller, der understøtter, at de dispositioner, der er omfattet af årsregnskabet, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis."
Revisionens gennemgang af årsregnskabet har givet anledning til bemærkninger på to områder, der skal besvares overfor Tilsynsmyndigheden. I vedlagte bilag er angivet Revisionens bemærkninger, samt Administrationens forslag til besvarelse af disse overfor Tilsynsmyndigheden.
Økonomiafdelingen foreslår, at
Revisionsberetningen til årsregnskabet for 2012 for Brønderslev Kommune godkendes med administrationens bemærkninger til de af Revisionen fremsendte bemærkninger.
Årsregnskabet for 2012 herefter endeligt godkendes.
Forretningsledelsen, 3. september 2013, pkt. 6:
Forretningsledelsen tager beretningen til efterretning og konstaterer med tilfredshed, at foranstaltninger i forhold til kritikpunkter er iværksat.
Beslutning
Taget til efterretning.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon fraværende.
Bilag
Til toppen
7. Godkendelse af regnskab 2012 for opholdsstedet Højbo
Resume
Sagsforløb: BS
Børne- og Skoleudvalget skal tage stilling til regnskab 2012 for opholdsstedet Højbo, Højenvej 34, Stenum, 9700 Brønderslev.
Sagsfremstilling
Regnskabets hovedtal fremgår af nedenstående:
|
Regnskab |
Budget |
Forskel |
Forskel i % |
Indtægter |
kr. 1.404.784 |
kr. 2.813.568 |
kr. - 1.408.784 |
- 50,1 |
Personale |
kr. - 946.249 |
kr. - 1.998.588 |
kr. 1.052.339 |
52,7 |
Ejendom |
kr. - 92.473 |
kr. - 95.414 |
kr. 2.941 |
3,1 |
Øvrige indtægter |
kr. - 413.838 |
kr. - 578.927 |
kr. 165.089 |
28,5 |
Resultat |
kr. - 47.776 |
kr. 140.639 |
kr. - 188.415 |
- 6,7 |
Der er et underskud på 47.776 kr. og pr. 31. december 2012 en negativ egenkapital på 468.644 kr.
Det foreslås, at det accepteres, at underskuddet overføres til egenkapitalen.
Det oplyses, at der er tale om et privatejet opholdssted.
Da der ultimo 2012 er en relativ stor negativ egenkapital, opfordres igen til at sikre en højere belægningsgrad end den i 2012 opnåede, som igen kun er 50%.
Fagenheden oplyser, at GOT har gennemgået regnskabet og anbefaler godkendelse.
Fagenheden for Børn og Kultur foreslår, at udvalget godkender regnskab 2012 for opholdsstedet Højbo og accepterer, at underskuddet på kr. 188.415 kr. overføres til ejenkapitalen.
Beslutning
Godkendt.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Til toppen
8. Godkendelse af budget 2013 for opholdsstedet Ryttergården
Resume
Sagsforløb: BS
Børne- og Skoleudvalget skal tage stilling til forslag til budget 2013 for opholdsstedet Ryttergården, V. Thorupvej 3, 9330 Dronninglund.
Sagsfremstilling
Opholdsstedet er godkendt til 12 pladser, og budgettet er baseret på en udnyttelse af 4 pladser.
Taksten pr. måned foreslås godkendt til 70.906 kr.
Taksten er beregnet på baggrund af et samlet årligt budget på 3.361.000 kr., som fordeler sig på følgende måde:
Lønudgifter |
2.070.000 kr. |
Ejendomsudgifter |
638.000 kr. |
Øvrige udgifter |
653.000 kr. |
Ovenstående svarer til en personalenormering på 4,46 fuldtidsstillinger.
Opholdsstedet oplyser, at der for 2013 forventes balance i opholdsstedets økonomi.
Fagenheden for Børn og Kultur foreslår, at udvalget godkender budget 2013 for opholdsstedet Ryttergården.
Beslutning
Godkendt.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Til toppen
9. Besøg på Heldagsskolen
Resume
Sagsforløb: BS
Besøg på Heldagsskolen, Lærkevej, Ø. Hjermitslev.
Sagsfremstilling
Børne- og Skoleudvalget aflægger besøg på Heldagsskolen, Lærkevej, Ø. Hjermitslev, 9700 Brønderslev med henblik på at se og høre om skolens tilbud.
Beslutning
Besøget gennemført.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Til toppen
10. Orientering september 2013
Resume
Beslutning
Der er planlagt ekstraordinært møde 15. oktober kl. 13.00.
Lone Birkmose Lex og Adnan Jedon var fraværende.
Til toppen
11. Lukket punkt: Anbringelser
Til toppen