Dato: 7. oktober 2013
Tidspunkt: Kl. 09:00
Eventuelle bemærkninger/ændringer til dagsordenen.
Sagsforløb: SS/ÆO/ÆR/HAR
Brønderslev Kommunes frivilligråd ønsker at styrke den frivillige indsats gennem udarbejdelse af samarbejdsaftaler mellem de frivillige foreninger og de kommunale institutioner og områder.
Frivilligrådet anbefaler, at der indledningsvis laves et pilotprojekt, hvor der udarbejdes samarbejdsaftaler for to eller tre foreninger.
Til orientering for Ældrerådet.
Der er et stort potentiale i en styrkelse af den frivillige indsats som et supplement til de kommunale velfærdsydelser.
Brønderslev Kommunes Frivilligråd har gennem længere tid drøftet samspillet mellem de frivillige organisationer og den offentlige sektor.
Frivilligrådet arrangerede den 22. april 2013 et debatmøde for de frivillige foreninger. Temaet for mødet var “Dilemmaer mellem den frivillige indsats og de offentlige professionelle opgaver.” Ca. 70 repræsentanter fra en lang række foreninger deltog i debatten.
Det er et gennemgående indtryk fra debatten på mødet, at de frivillige organisationer har behov for og et ønske om at skabe klarere rammer for samspillet mellem de frivillige foreninger og de kommunale institutioner og områder – for derigennem at styrke samarbejdet.
Et vigtigt formål med sådan en samarbejdsaftale er at sikre, at samarbejdet præges af anerkendelse af og respekt for den forskel, der er på den ansatte/institutionen og de frivillige. De kommunale institutioner/ansatte løser de opgaver, der er nedfældet i lovgivningen, og hvor der er krav om dokumentation m.v. De frivillige er kendetegnet ved, at deres motivation netop kommer af, at de er frivillige – og at de dermed selv organiserer og tilrettelægger deres frivillige indsats.
Brønderslev Kommunes Frivilligpolitik beskriver de overordnede principper for samarbejdet således:
Brønderslev Kommune har det overordnede ansvar for den sociale indsats i kommunen
Brønderslev Kommune skal ikke erstatte kommunens nuværende forpligtigelser med den frivillige indsats
Det frivillige sociale arbejde opfattes således som et supplement til det kommunale forvaltningstilbud
Brønderslev Kommune har det overordnede ansvar for frivilligpolitikken
Disse overordnede principper vil kunne konkretiseres ved hjælp af konkrete samarbejdsaftaler mellem de enkelte frivillige foreninger og den kommunale institution/område, som de samarbejder med.
Frivilligrådet foreslår, at der igangsættes følgende proces:
Fase 1Pilotfasen |
Der udarbejdes en skabelon til samarbejdsaftale.
Frivilligrådet og sekretær for Frivilligrådet er ansvarlig herfor.
Med afsæt i denne skabelon udarbejdes samarbejdsaftaler for 2-3 foreninger.
Der tages afsæt i de foreninger, der har repræsentanter i Frivilligrådet: f. eks. Dansk Røde Kors Brønderslev, Ældresagen og Hjerteforeningen.
I pilotfasen skal der udover læring være fokus på, hvordan det gøres enkelt at være frivillig, hvor går man hen, hvis man gerne vil være frivillig eller har behov for en frivillig indsats. Dette fokus skal være med til at kvalificere forslag til, hvordan opgaven fremadrettet skal forankres organisatorisk. |
Fase 2
Implementeringsfase |
Frivilligrådet afholder stormøde for alle foreninger.
Skabelonen, hvor de 2-3 første samarbejdsaftaler præsenteres for de fremmødte foreninger.
Efterfølgende ligger ansvaret for at udarbejde konkrete samarbejdsaftaler hos de frivillige foreninger og deres respektive kommunale samarbejdspartnere.
|
Nyt nationalt Charter for samspil mellem den frivillige verden og det offentlige
Et øget kommunalt fokus på samarbejdet med de frivillige vil ligge meget godt i forlængelse af den offentlige debat om samspillet mellem den frivillige indsats og de offentlige velfærdsopgaver.
Her i foråret er ”Charter for samspil mellem den frivillige verden og det offentlige” blevet revideret.
I det nye Charter står der bl.a. følgende under pkt. 4: Vi vil arbejde sammen. ”I samarbejdet er det vigtigt med tillid, respekt for og forståelse af, at frivillig indsats er frivillig. Vi mødes i øjenhøjde, hvor vi taler sammen med hinanden, ikke til hinanden. Vi aftaler lokalt, hvem der gør hvad, så det enkelte samspil baseres på lokale ønsker, behov og fælles spilleregler, herunder på samarbejdet mellem de frivillige og de offentligt ansatte.”
Det vil blive en fordel for de ansatte i de kommunale, institutioner/områder, at rammerne for samarbejdet med de frivillige bliver konkretiseret i form af samarbejdsaftaler.
Indgåelse af samarbejdsaftaler forudsætter, at de kommunale institutioner/områder er indstillet på at indgå i en anerkendende dialog med de frivillige først med henblik på at få udarbejdet en konkret samarbejdsaftale, og dernæst at få samarbejdet til at fungere herefter.
De frivillige efterspørger eksempelvis faste kontaktpersoner/livliner hos det faste personale på de pågældende institution eller eks. i visitationen.
Hvis det på sigt er et ønske at udvide og udvikle samarbejdet mellem de frivillige foreninger og de kommunale velfærdsområder både på eksisterende og på nye områder, så vil sådan en proces kunne understøttes med ansættelse af en Frivilligkoordinator på deltid/fuld tid.
Fagenheden for Sundhed og Velfærd foreslår, at Social- og Sundhedsudvalget godkender, at der i et pilotprojekt indgås og afprøves samarbejdsaftaler med to til tre udvalgte foreninger.
Social- og Sundhedsudvalget, 11. september 2013, pkt. 10:
Godkendt.
Godkendelse af referat fra Ældrerådsmødet den 12. august 2013 og fællesmødet med Ældreomsorgsudvalget den 5. september 2013.
Sagsforløb: ÆR
Der vil løbende blive givet en orientering.
Ældrerådet ønsker til hvert møde en orientering om, hvor mange borgere fra henholdsvis Øst og Vest, der tilbydes en uønsket plejebolig i den modsatte ende af kommunen.
Sagsforløb: ÆR
Evaluering af Ældrerådets orienteringsmøde i Brønderslev Hallerne den 19. september 2013.
Orienteringsmødet blev afholdt i Brønderslev Hallerne den 19. september 2013.
Projektleder hos TeleCare Nord Kuno Kudajewski kom med et oplæg om et forsøg med telemedicin vedrørende KOL.
Meddelelser ved formanden.
Der skrives læserbrev vedrørende manglende inddragelse i budgetforhandlingerne. Dermed har Ældrerådet ikke mulighed for at udtale sig om budgettet.