Landzone - i det åbne land
Områder i landzone skal som udgangspunkt friholdes for uplanlagt bebyggelse end sådan bebyggelse, der er nødvendig for driften af en landbrugsejendom, skovbrug eller fiskeri. Ud over at værne om natur og landskab skal planloven derfor også varetage de interesser som de primære landzoneerhverv måtte have.
Planloven kan i nogle tilfælde bruges direkte som vejledning i hvor og hvor meget, der må bygges på landet men især vejledningen til planloven (nyt vindue) går i dybden med de helt konkrete typer byggeri og anvendelser.
Nybyggeri, som ikke har noget at gøre med landbrug, skovbrug eller fiskeri kræver som udgangspunkt en landzonetilladelse efter planlovens §35.
Der er dog en række undtagelser i planlovens §36 og §37.
Der kan blandt andet nævnes, at sekundære bygninger under 50 m² ikke kræver en landzonetilladelse og udvidelse af boliger, som efter udvidelsen ikke bliver større end 500 m² heller ikke kræver landzonetilladelse. Bemærk dog, at de sekundære bygninger skal placeres i tilknytning til øvrige bygninger på ejendommen... ellers kræver de alligevel en landzonetilladelse til placering
Byzone - i byen
I "byzonen" bruges planloven sjældent direkte, da bebyggelse reguleres af lokalplaner eller byplanvedtægter. Du kan finde lokalplanen for dit område ved at bruge kommunens lokalplanportal (nyt vindue). Findes der ikke en lokalplanen i portalen er der muligvis ikke en lokalplan for dit område, og den overordnede kommuneplan, beskriver den planlægningsmæssige intention for området.
Kommuneplanen kan du finde via kommunens side om kommuneplanen (nyt vindue). Du kan søge på din adresse og slå kommuneplanen og "specifikke rammer" til i træstrukturen. Brug redskabet med pilen og spørgsmålstegnet til at trykke på din ejendom. Så listes kommuneplansrammerne op. Tryk så på "Rammeområde XXX" og derefter det lille blå link.
Kommuneplanen er dog normalt ikke direkte bindende for ansøger/ejer og byggeriet reguleres dermed som regel ud fra bygningsreglementet. Der er dog alligevel tilfælde, hvor kommuneplanen kan blive bindende for ansøger/ejer. Hvis man ønsker at bygge noget, der er markant anderledes end dét, der er intentionen i området kan kommune bruge bestemmelser i planloven til at lægge et forbud mod det ønskede byggeri
Sommerhusområder
I sommerhusområder vil der normalt være en lokalplan eller byplanvedtægt, som regulerer, hvad man kan bygge og bruge grunden til.
Du kan finde lokalplanen for din adresse på kommunens lokalplanportal (nyt vindue).