X-klasserne i Brønderslev by er beliggende på Søndergades Skole og er et undervisningstilbud for bl.a. elever med generelle indlæringsvanskeligheder.
X-klasserne i Brønderslev by er beliggende på Søndergades Skole og er et undervisningstilbud for bl.a. elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder beskrives ofte som værende flere år forsinket i deres udvikling, ”Slow Learners”. Der kan ud over vanskeligheder med faglig indlæring være vanskeligheder ved at begå sig i komplekse sociale situationer, fordi den intellektuelle, sproglige og sociale evner er væsentligt begrænset. Dette kan betyde, at eleven ikke har forudsætninger og muligheder for at indfri de krav og forventninger, der stilles i det almene læringsmiljø på distriktsskolen og derfor har brug for et specialpædagogisk skoletilbud.
Læs om X-klasserne på Søndergades Skole
Elever i målgruppen kendetegnes primært ved følgende udfordringer:
- Nedsat intellektuel kapacitet
- Forsinket sproglig udvikling
- Mangelfuld begrebs‐ og forestillingsverden
- Nedsat evne til problemløsning og erfaringsoverføring
- Koncentrationsvanskeligheder
- Begrænset arbejdshukommelse
- Vanskeligheder ved at indgå i positive sociale relationer
De har ofte tillægsdiagnoser i form af f.eks. ADHD, ADD, Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF), Tourettes syndrom, OCD og lign.
I X-klasserne på Søndergades Skole er der et læringsmiljø, som tager udgangspunkt i elevernes individuelle forskelle og behov gennem de 5 pædagogiske grundprincipper: struktur, forudsigelighed, genkendelighed, konkretisering og visualisering. Ydermere benyttes ICDP, som fokuserer på et ressourceorienteret og anerkendende menneskesyn – og der arbejdes ydermere med elementer fra neuropsykologiske principper, TEACCH, visuelle støtte (herunder piktogrammer), sociale historier, KAT-kassen, Trin for trin osv.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. Ved alternative skoledage bliver de elever, som har udfordringer ved fravigelse fra den vante struktur, forberedte på det gennem tilgangen om de 9 H’er, som ses herunder. I det omfang eleverne magter det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
- Hvad skal jeg lave? (indhold)
- Hvorfor skal jeg lave det? (mening)
- Hvornår skal jeg lave det? (tidspunkt)
- Hvor skal jeg lave det? (placering)
- Hvem skal jeg lave det med? (personer)
- Hvordan skal jeg lave det? (metode)
- Hvor længe skal jeg lave det? (tidsperspektiv)
- Hvor meget skal jeg lave? (mængde)
- Hvad skal jeg lave bagefter? (indhold) Og der er faktisk endnu et H.
- Hvem kan hjælpe mig? (støtte)
Kontakt
Ny Rådhusplads 1
9700 Brønderslev
Skriv sikkert til os (MitID)
Skriv sikkert til os (Erhverv)