Brønderslev Kommune er blevet KlimaKlar
Den 31. maj vedtog et enigt Brønderslev Byråd den klimaplan, som skal hjælpe kommunen med at nedbringe CO2-forbruget med 70% frem mod 2030 sammen med alle de andre kommuner, regioner og staten. I Brønderslev Kommune har man valgt at lægge fokus på nogle af de sektorer, der udleder meget CO2. Det er bl.a. landbruget og transportsektoren. Kommunen er nu officielt certificeret som DK2020-kommune.
Det er kommunens temaudvalg som sammen med forvaltningen har stået for arbejdet med DK2020-planen. Formanden for Temaudvalget Dennis Kvesel siger:
”Vores vision er et godt sted at leve – dette gælder også for vores børn og børnebørn. Det giver os en mulighed for at sætte det lange lys på og sætte retning helt frem til 2050, hvilket ikke sker så ofte. Derfor skal vi være modige og turde gøre en forskel, ligesom vi allerede har gjort det med fx Temaplanen for Vedvarende Energianlæg.
Vores borgere, især de unge, som vi har involveret i processen, forventer at vi tager ansvaret på os. Men det er ikke sådan at klimaet skal stå i vejen for kommunens generelle udvikling og vores velfærd. Tværtimod er det en nødvendighed at tænke klimaet ind i det vi allerede gør – på tværs af forvaltninger og opgaver. Og når vi gør noget til gavn for klimaet, skal vi slå to fluer med et smæk og skabe merværdi for vores borgere og erhverv: Nye rekreative stier/arealer fx på lavbund og i skove til glæde for borgere og besøgende – og genoplive andelstankegangen ved opstilling af nye energianlæg, så profitten kommer lokalsamfundet til gode. Det er blot et par eksempler.”
Kommunen har igennem med processen om at blive KlimaKlar haft et meget givtigt samarbejde med LandboNord og AgriNord og har indgået en partnerskabsaftale, så landbruget frem mod 2050 skal udlede 50% mindre CO2. I dag tegner landbruget sig for 73% af CO2-udledningen.
Transport udgør 17% af den samlede CO2-udledning – hovedsageligt privatbiler og lastbiler. En ny ladestander-plan er vedtaget, og flere ladestandere er på vej. Ligesom kommunen sammen med NT også i gang med projektet ’Mere mobilitet for pengene’.
Dennis Kvesel fremhæver også fremtiden for de unge:
”Det handler om hele måden at tænke i helhedsløsninger. Det gælder også de hænder, der skal udføre løsningerne. Når nye teknologier skal ud at gøre en forskel i virkeligheden, skal de både produceres, installeres og driftes. Det kræver arbejdskraft med de rette kompetencer. Den grønne omstilling er en kæmpe, erhvervsmæssig mulighed, men også en uddannelsesmæssig udfordring. Heldigvis er erhvervsuddannelserne også i gang med omstillingen og gymnasierne har bidraget med gode dialoger, så fremtidens og nutidens medarbejdere nok skal blive klar til at udføre forandringerne. Og jeg vil også gerne fremhæve kommunens virksomheder, der allerede i stor stil er begyndt at tilpasse sig det grønne arbejdsmarked.”
Og så retter han endnu engang kritik mod Folketinget, som han har gjort før. Han mener, at statslige regler alt for ofte stiller sig i vejen for grønne målsætninger lokalt og regionalt:
”Det kan ikke passe, at rigtig mange mijøvenlige idéer og løsninger strander, fordi statens regler ikke følger med tiden. Vi har tidligere set det med solceller på kommunernes institutioner. Derfor kræver vi fra kommunernes side, at der fra centralt hold på Christiansborg påbegyndes en opbakning til, at vi her i kommunerne kan lykkedes med målene for CO2 reduktionerne over årene.”
Byrådet har vedtaget 9 tiltag, som ses nedenfor