Ældreomsorgsudvalget - Referat
Dato: 27. februar 2014
Lokale: Stenumgård, Bogfinkevej 32-36
Tidspunkt: Kl. 14:00
Indholdsfortegnelse
1. Fraværende
Resume
Beslutning
Til toppen
2. Bemærkninger/ændringer til dagsordenen
Resume
Sagsforløb: ÆO
Eventuelle bemærkninger/ændringer til dagsordenen.
Beslutning
Til toppen
3. Institutionsbesøg Ældreomsorgsudvalget
Resume
Sagsforløb: ÆO
Besøgsrunde gennemføres efter nedenstående plan.
Sagsfremstilling
Besøgsrunde for Ældreomsorgsudvalget før ordinær dagsorden.
Stenumgård, Stenum |
Kl. 13.00 |
Valdemarsgade, Brønderslev |
Kl. 14.00 |
Der er endvidere planlagt institutionsbesøg den 30. april og den 26. juni. Derudover skal Ældreomsorgsudvalget tage stilling til yderligere besøg jfr. vedlagte liste.
Ældrechef Bodil Christiansen deltager under dette punkt.
Beslutning
Besøgsrunde gennemført.
Besøgsrunden fortsætter efter sommerferien i forbindelse med et eksisterende møde.
Bilag
Til toppen
4. Finanslovspulje til løft af ældreområdet
Resume
Sagsforløb: ÆO
Ansøgning om Finanslovpulje om løft af ældreområdet er indsendt til Social-, Børne- og Integrationsministeriet, og fremsendes hermed til Ældreomsorgsudvalgets orientering.
Sagsfremstilling
Udvalget drøftede på sit møde den 23. januar 2014 ønsker til prioritering af den afsatte Finanslovpulje til løft af ældreområdet. Fagenheden har efterfølgende sendt udkast til ansøgning i til hurtig kommentering hos Byråd og Ældreråd. De få kommentarer, der er modtaget, bakker op om den prioritering, som Ældreomsorgsudvalget foretog på sit møde den 23. januar 2014.
Ansøgningsmaterialet i sin helhed fremsendes til Ældreomsorgsudvalgets orientering.
Fagenheden for Sundhed og Velfærd foreslår, at Ældreomsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Ældrechef Bodil Christiansen deltager under dette punkt.
Beslutning
Bilag
Til toppen
5. Venteliste til plejehjem, plejecentre og ældreboliger
Resume
Sagsforløb: ÆR, ÆO
Der foreligger venteliste pr. 13. februar 2014 til plejehjem, plejecentre og ældreboliger.
Sagsfremstilling
Fagenheden for Sundhed og Velfærd forelægger ventelisten til orientering.
Ældrechef Bodil Christiansen deltager under dette punkt.
Beslutning
Bilag
Til toppen
6. Udbud på Ældreområdet
Resume
Sagsforløb: ÆR/ÆO/ØK
Sagen belyser konsekvenser og omkostninger ved et udbud på ældreområdet i Brønderslev Kommune. Byrådet skal i den forbindelse tage stilling til, om kommunen ønsker at gå i udbud på ældreområdet. Såfremt man ønsker dette, skal rammerne for et udbud drøftes.
Ældrerådet drøfter sagen i møde den 24. februar 2014. Ældrerådets udtalelse vil foreligge til mødet.
Sagsfremstilling
I Budget 2014 er beskrevet følgende:
I forlængelse af den udarbejdede ”Potentialeafklaring for hjemmeplejen” ønskes konsekvenser af og omkostninger ved gennemførelse af udbud belyst med henblik på stillingtagen i Byrådets møde i maj 2014.
Baggrund
1. april 2013 blev reglerne for udbud på fritvalgsområdet ændret. Med de nye regler er kommunen fortsat forpligtet til at tilvejebringe et frit leverandørvalg for borgere, der er visiteret til personlig pleje, praktisk hjælp eller madservice iflg. § 83 i Serviceloven. Den nye lovgivning giver bedre muligheder for at bruge udbud som et redskab til udvikling og effektivisering på ældreområdet. Se bilag.
Det økonomiske potentiale i de nye regler fremgår af Moderniseringsaftalen for 2013 og er beregnet til 132 mio. kr. om året for kommunerne under ét, hvilket svarer til ca. 750.000 kr. årligt i Brønderslev Kommune.
KL's Udbudsportal har i foråret 2013 udarbejdet "Potentialeafklaring for Brønderslev Kommune", som blev fremlagt for Ældreomsorgsudvalget 5. september 2013. Rapporten beskriver, hvilke faktorer, der gør et udbud attraktivt, samt hvilke faktorer der særligt gør sig gældende her i kommunen. Udbudsportalen belyser dernæst en række scenarier for en udbudssituation og giver på den baggrund et skøn over en mulig besparelse ved et udbud. Ved et udbud på udelukkende praktisk og personlig hjælp er det ifølge Udbudsportalen tvivlsomt, om kommunen kan nå det årlige besparelsespotentiale på knap 750.000 kr. Såfremt enten den kommunale sygepleje eller et plejecenter bliver en del af udbuddet, skønner Udbudsportalen, at der kan opnås en årlig besparelse på ca. 1.000.000 kr.
Typer af valg
Der er en række strategiske beslutninger, der skal træffes inden en evt. udbudsproces startes op. Herunder:
Modeller. Vil man anvende
Godkendelsesmodellen?
Udbud?
Kombinationer?
Formål.Skal formålet med at udbuddet være at
Det bør indgå i overvejelserne, hvordan Brønderslev Kommune ønsker at være stillet, når en evt. aftaleperiode udløber.
Omfanget. Skal hele eller kun dele af kommunen være omfattet af udbuddet?
Ydelser. Hvilke ydelser skal bringes i udbud
praktisk hjælp?
personlig pleje?
hjemmesygepleje?
plejehjemsdrift?
Personale. Hvilke overenskomstmæssige principper skal være gældende for medarbejdere, der virksomhedsoverdrages?
Ovenstående valg og begreber er uddybet i bilag.
Proces, tidsplan og pris
Aalborg Kommune har for nylig gennemgået en udbudsproces efter de nye regler på fritvalgsområdet. Fra rammerne var fastlagt i Ældre- og Handicapudvalget til der blev valgt en hovedleverandør gik der ca. 6 måneder. Herudover forventer man en implementeringsfase på ca. 6 måneder, hvor borgerne skal vælge en ny leverandør, og medarbejdere skal virksomhedsoverdrages, indtil der er fuld drift med hhv. en hovedleverandør, en alternativ leverandør og en kommunal leverandør.
I Brønderslev Kommune kan man forestille sig et lignende scenarium, hvilket betyder, at det vil tage omkring 1 år fra rammerne omkring et udbud er fastlagt, til de nye leverandører er i fuld drift.
Aalborg Kommune valgte at indgå aftale med et eksternt konsulentfirma, som forestod en stor del af opgaven omkring udbuddet, herunder opstilling af kravsspecifikation, spørgerunde med private leverandører, mødestyring mm. Herudover har man internt i kommunen også anvendt mange timer i forhold til koordinering og administration af opgaven, mødeaktivitet, levering af oplysninger til kravsspecifikation og meget mere. Anslået har Aalborg Kommune anvendt ca. 500.000 kr. på ekstern konsulent og ca. 500 medarbejdertimer på opgaven.
I Brønderslev Kommune vil der ligeledes være behov for ekstern bistand i forhold til et kommende udbud. Transaktionsomkostninger forventes at være 300.000 - 500.000 kr. til ekstern konsulent, hvortil kommer de interne omkostninger.
Det bemærkes, at en del af bevillingen fra området vil være bundet i aftaleperioden og dermed er muligheden for at spare efterfølgende mindre.
Fagenheden Sundhed og Velfærd foreslår,
at Byrådet beslutter, om der skal gennemføres et udbud
såfremt der ønskes et udbud, drøfter formål, omfang, ydelser, personaleoverdragelse og model.
Ældrechef Bodil Christiansen og visitationschef Ellen Lykke deltager under dette punkt.
Personalemæssige konsekvenser
Ved et udbud vil en del af kommunens medarbejdere i ældreområdet skulle virksomhedsoverdrages, herunder særligt sosu-personale og evt. sygeplejersker.
Økonomi
Økonomiafdelingen har ingen bemærkninger til sagen.
Beslutning
Udvalget ønsker et overslag over konsekvenserne ved at udbyde et plejecenter incl. plejen i et afgrænset distrikt.
Bilag
Til toppen
7. Fleksibel hjemmehjælp i Brønderslev Kommune
Resume
Sagsforløb: ÆO, ÆR
Ældreomsorgsudvalget orienteres om, hvordan Brønderslev Kommune for nuværende administrerer fleksibel hjemmehjælp, og hvordan kommunen fremadrettet ønsker at arbejde med at udbrede kendskabet til og muligheden for fleksibel hjemmehjælp.
Sagsfremstilling
Med afsæt i Brugertilfredshedsundersøgelsen vedrørende Brønderslev Hjemmepleje følger her orientering om, hvordan kommunen for nuværende administrerer fleksibel hjemmehjælp, og hvordan kommunen fremadrettet ønsker at udbrede kendskabet til fleksibel hjemmehjælp i henholdsvis Visitationen, på Ældreområdet, hos de private leverandører samt på Brønderslev Kommunes hjemmeside.
På alle områderne gælder det, at borgerne ved, at de kan bytte deres nuværende ydelse til en anden – indenfor den afsatte tidsramme.
Visitationen
Når borgeren får bevilget praktisk og/eller personlig hjælp, vil han/hun modtage en skrivelse sammen med afgørelsen.
Skrivelsen forklarer om forholdene omkring levering af personlig og praktisk hjælp, herunder også fleksibel hjemmehjælp. Sammen med skrivelsen informerer visitatorerne også mundtligt om fleksibel hjemmehjælp.
Hjemmehjælp fra kommunal leverandør, Distrikt Vest og Øst
I den kommunale hjemmepleje arbejdes der med at oplyse om fleksibel hjemmepleje ved:
at sætte fokus på muligheden for fleksibel hjemmehjælp på gruppemøder,
at sikre, at personalet er bekendt med kriterierne for fleksibel hjemmehjælp,
at informere borgeren om muligheden for fleksibel hjemmehjælp og være imødekommende og samarbejdsvillig, når borgeren beder om at få byttet ydelser,
på gruppemøder at følge op på, om der er borgere, der har benyttet sig af fleksibel hjemmehjælp på gruppemøder.
Private leverandører
Alle private leverandører er blevet spurgt om, hvordan de håndterer og informerer om fleksibel hjemmehjælp. De har alle – med en enkelt udtagelse – svaret, at de oplyser borgeren om muligheden for fleksibel hjemmehjælp, samt at de ved ønske om at ombytte ydelser forholder sig hertil.
Den 29. april 2014 vil det næste leverandørmøde blive afholdt. På mødet vil et af dagsordenspunkterne være, hvordan Brønderslev Kommune fremover vil sikre, at borgene får kendskab til og udnytter muligheden for fleksibel hjemmehjælp, samt at dette håndteres ens af alle de private leverandører.
Brønderslev Kommunes hjemmeside
På kommunens hjemmeside oplyses borgerne om muligheden for fleksibel hjemmehjælp.
Benævnelsen ”fleksibel hjemmehjælp” kender størstedelen tilsyneladende ikke.
Muligheden for fleksibel hjemmehjælp er i de fleste tilfælde angiveligt italesat som muligheden for at bytte den bevilgede hjælp til noget andet. Dette kan skyldes måden, der er blevet spurgt på i undersøgelsen. Spørges der eksempelvis, om borgeren ved, hvad ”fleksibel hjemmehjælp” er, svarer denne "nej". Spørges borgeren, om han/hun kan bytte hjælpen til anden hjælp, svarer vedkommende "ja".
Fremadrettet arbejdes der på at tale om emnet som ”fleksibel hjemmehjælp”, for derved at skabe en større bevidsthed i forhold til begrebet blandt borgerne.
Fagenheden for Sundhed og Velfærd foreslår, at Ældreomsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Visitationschef Ellen Lykke og ældrechef Bodil Christiansen deltager under dette punkt.
Personalemæssige konsekvenser
Beslutning
Orientering taget til efterretning.
Bilag
Til toppen
8. Samarbejde med Ældrerådet
Resume
Sagsforløb: ÆO
Drøftelse af samarbejde med Ældrerådet.
Sagsfremstilling
På møde mellem Ældreomsorgsudvalget og Ældrerådet den 5. september 2013 blev ønsker til det fremtidige samarbejde drøftet, og der blev udtrykt ønske om at mødes fast 2 gange årligt.
Fagenheden for Sundhed og Velfærd foreslår, at Ældreomsorgsudvalget drøfter forslag til fast mødekadence med Ældrerådet, samt ønsker til dagsordenpunkter på det første fællesmøde.
Ældrechef Bodil Christiansen og visitationschef Ellen Lykke deltager under dette punkt.
Beslutning
Der sigtes efter møde 27. marts og 30. oktober.
Emner til mødet:
Budget
Gensidig forventningsafstemning
Det løbende samarbejde i lyset af erfaringen den seneste periode
Aktuelle sager, som ønskes drøftet.
Bilag
Til toppen
9. Udpegning af medlem til politisk styregruppe for Sundhedsaftaler
Resume
Sagsforløb: ÆO, SS
Ældreomsorgsudvalget skal udpege en repræsentant til den politiske styregruppe for Sundhedsaftaler.
Sagsfremstilling
Sundhedsaftalen mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland skal sikre, at der er aftalt en tydelig arbejdsdeling indenfor sundhedsområdet. Det gælder både det konkrete samarbejde, og de aftaler, der knytter sig hertil.
For at forhandle Sundhedsaftaler, sikre en løbende udvikling af aftalerne og sikre en politisk forankring af samme, er der derfor nedsat politiske styregrupper til at sikre denne proces med repræsentation af såvel Region som kommune. Til styregruppen for Brønderslev Kommune er udpeget to repræsentanter fra Regionen, og der skal derfor ligeledes udpeges en repræsentant fra Brønderslev Kommunes Ældreomsorgsudvalg og en repræsentant fra Social- og Sundhedsudvalget. Den politiske styregruppe mødes ca. 2 gange årligt.
Fagenheden for Sundhed og Velfærd foreslår, at Ældreomsorgsudvalget udpeger en repræsentant til den politiske styregruppe for Sundhedsaftaler.
Beslutning
Til toppen
10. Orientering
Resume
Beslutning
Orientering om sygeplejeklinik og Centerråd i Asaa.
Der ønskes et punkt på næste møde om nye krav til digital adgang pr. november 2014.
Til toppen
11. Lukket punkt:
Til toppen